Thursday, August 14, 2008

PENGUNDI HANTU DI PERMATANG PAUH-MALAYSIAKINI

dari depan

"Saya bimbang jika perkara ini disengajakan, ia akan memberi kesan kepada keputusan pilihanraya yang sebenarnya," kata Arif Shah yang dijangka menentang penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim 26 Ogos ini. Kerusi itu dikosongkan oleh isteri Anwar, Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail yang juga presiden PKR.

Bagi kerusi negeri Seberang Jaya, pada pilihanraya 2004, Arif Shah, yang memperoleh 10,113 undi menewaskan Dr Mansor Othman dari PKR dengan majoriti 4,464 undi, dan dalam pilihanraya baru-baru ini, beliau menang dengan majoriti 533 undi setelah mengalahkan Ramli Bulat juga dari PKR.

Setiausaha SPR Datuk Kamaruzaman Mohd Noor ketika diminta mengulas mengenai dakwaan kewujudan "pengundi hantu" itu, berkata sebarang bantahan terhadap daftar pemilih mestilah dilakukan ketika ianya dipamerkan."Seksyen 9A Akta Pilihan Raya 1958 menyatakan mana-mana daftar pemilih yang telah disahkan melalui proses undang-undang tidak boleh dipertikaikan oleh mana-mana mahkamah.

"Daftar pemilih yang telahpun diluluskan undang-undang itu tetap akan digunakan pada pilihanraya kecil Permatang Pauh," katanya.Kamaruzaman juga berkata segala persiapan SPR bagi menghadapi pilihanraya kecil itu berjalan lancar.

Seramai 58,459 pemilih termasuk 490 pengundi pos, layak mengundi dalam pilihanraya kecil itu.

SUB-LINK TERPILIH

No comments: